Älylaitteet rasittavat lasten silmiä ja haittaavat unta

Älylaitteiden parissa viihtyvä lapsi aiheuttaa vanhemmille päänvaivaa. Voiko jatkuvasta näytön tuijottamisesta olla näölle haittaa? Malmin Optiikan optikko Saara Humalajärvi kertoo, että liika älylaitteen tiirailu voi rasittaa silmiä ja häiritä lapsen unta.

Sinertävä älylaitteen valo muutoin pimeässä lastenhuoneessa on monelle vanhemmalle tuttu näky. Nukkumaan asettuva koululainen siellä vielä vaihtaa kavereiden kanssa kuulumiset WhatsAppissa tai katsoo viimeisimmät vlogipostaukset. Lapsen kännykän käyttö mietityttää ja huolestuttaa vanhempia: voiko jatkuvasta näytön tuijottamisesta olla silmille jotain haittaa?

Unen saantiin sininen valo vaikuttaa tutkitusti heikentävästi. Lisäksi liiallinen älylaitteiden käyttö rasittaa silmiä, sillä yleensä laitetta pidetään liian lähellä kasvoja. Tällöin silmät joutuvat tekemään ylitöitä tarkentaessaan jatkuvasti lähietäisyydelle.

– Pitkäkestoinen lähikatselu ja älylaitteiden käyttö voi aiheuttaa silmien rasitusoireita kuten toistuvia päänsärkyjä, silmien kirvelyä ja kuivumista sekä näön sumentumista ja katseen tarkentamisvaikeuksia. Joskus oireita ilmenee jopa lapsilla, Humalajärvi kertoo.

Silmä tarvitsee lepoa

Pelkän lähityöskentelyn rasitusoireita voi ehkäistä pitämällä säännöllisiä taukoja, jolloin katse ohjataan kauemmas ja silmän lihakset saavat levätä.

– Kauemmas katsottaessa silmien tarkennuskyky on lepotilassa. Taukoja kannattaa pitää mahdollisimman usein, ainakin 20 minuutin välein. Rentouttavinta silmille on suunnata katse kauas horisonttiin, esimerkiksi ulos ikkunasta.

Erityisen alttiita silmän rasitusoireille ovat henkilöt, joilla on piilevää taittovikaa tai karsastusta. Etenkin koululaisten näöntutkimuksiin kannattaisi kiinnittää enemmän huomiota, jolloin viat saataisiin korjattua mahdollisimman varhaisessa vaiheessa. Kahdeksan vuotta täyttäneen lapsen näöntutkimuksen ja silmälasimäärityksen voi tehdä optikko. Alle kahdeksan vuotiaan lapsen näön tutkimiseen tarvitaan käynti silmälääkärillä.

Iso näyttö on parempi silmille

Pienikokoinen näyttö rasittaa silmän lähikatselujärjestelmää ja siksi tabletti on älypuhelinta parempi valinta myös lapsen käyttöön. Tabletin näytöllä tekstiä on helpompi suurentaa silmäystävällisemmäksi. Parasta olisi, kun laitetta voisi lukea sopivalta etäisyydeltä ja asennossa, jossa silmät ja hartiaseutu eivät rasitu ollenkaan.

– On aina parempi, jos lapsi valitsisi älylaitteiden sijasta kirjan tai television, tai vaikkapa palapelin leikkiä unohtamatta. Jos lapsi käyttää älylaitteita, katseluetäisyyden tulisi olla mahdollisimman pitkä.

Mitään virallisia ohjeistuksia katseluetäisyydestä tai -ajasta ei ole. Humalajärvi suosittelee tarkkailemaan lapsen ruutuaikaa ikätasoisesti. Kouluikäisen kohdalla on hyvä huomioida, että koulupäivään on jo saattanut sisältyä tabletin ja tietokoneen käyttöä.

– Meillä lastenohjelmia katsotaan vaihtelevasti, jonain päivinä ei ollenkaan. Jos mahdollista, lapsi katsoo ohjelmia ennemmin televisiosta kuin älylaitteelta. Tärkeintä ei kuitenkaan ole se, mistä laitteesta lapsi ohjelmia katsoo vaan se, että päivässä olisi myös kauas katselua. Yleisterveyden ja myös näköjärjestelmän vuoksi on hyvä, että lähikatselun vastapainoksi päiviin kuuluu ulkoilua ja leikkiä. Luonnossa ja kaupungilla liikkuessa olisi hyvä ihmetellä yhdessä lintuja ja puiden latvoja sekä katsella maisemia raitiovaunun ikkunasta, eikä kulkea nenä kiinni kännykän ruudussa.

Näyttöpääte kuivattaa silmiä

Pitkäkestoinen näytön katselu liian läheltä saattaa aiheuttaa myös silmän kuivumista, sillä lähityöskentelyssä silmän räpäytysrefleksi harvenee. Kauas katsottaessa silmä räpäyttää luonnollisesti useammin. Rasitusoireena ilmenevään silmien kuivuuteen on olemassa erilaisia tuotteita, joiden valinnassa ja käytössä optikko avustaa.

– Ulkoisesti käytettäviä lääke- ja säilöntäaineettomia kostutustuotteita voi käyttää myös lapsilla. Lisäravinteiden käytön varmistaisin lääkäriltä. Kostutussuihke on erityisen näppärä lasten silmien kosteuttaja, koska sen voi suihkauttaa suljetun silmän päälle eikä silmiin tarvitse koskea ollenkaan, Humalajärvi vinkkaa.

Älylaitteen katselu aiheuttaa harvoin isompia vaivoja, mutta toistuva laitteen laukaisema päänsärky saattaa olla merkki silmän taittovirheestä. Tällöin kannattaa kääntyä optikon tai silmälääkärin puoleen, joka määrää oikeat korjaavat linssit. Päänsäryt katoavat usein nopeasti näköä korjaavien lasien avulla. Näöntutkimus on syytä tehdä huolella, jotta voidaan varmistua, ettei kyseessä ole niin sanottu valelikinäkö.

– Pitkäkestoinen lähikatselu saattaa aiheuttaa mykiön tarkennuskyvyn päälle jäämistä. Tällöin saatetaan joskus vahingossa määrätä liian suuri miinusvoimakkuus, vaikka todellisuudessa näköjärjestelmä on vain vähän jumissa.

Sininen valo häiritsee unta

Älylaitteiden näytöt hohtavat sinertävää valoa, joka kertoo aivoille, ettei vielä ole yö. Siksi kännykän selailu juuri ennen nukkumaanmenoa saattaa karkottaa unen pois ja etenkin nuoren saattaa olla vaikea saada unenpäästä kiinni. Monissa puhelimissa on nykyään mahdollisuus muuttaa puhelimen taustavaloa iltaa kohden punertavammaksi, jolloin se ei häiritse aivojen luontaista unihormonin tuotantoa. Kännykän asetusten muuttamista hyödyllisempää olisi kuitenkin laittaa laitteet kokonaan pois ennen nukkumaanmenoa.

— On fiksua sopia koko perheen kesken kellonaika, jolloin puhelimet ja muut älylaitteet laitetaan illalla yhdessä kiinni.

 

Suojaudu siniseltä valolta!

Silmää rasittavalta siniseltä valolta voi suojautua myös erityisillä linsseillä. Melkein kaikilta linssivalmistajilta, kuten Essilorilta, löytyy sinistä valoa suodattava linssin pintamateriaali. Esimerkiksi kotimainen Blue Stop -linssi suodattaa täydellisesti haitallisen sinisen säteilyn ja suojaa silmää myös UV-säteilyltä. Pinnoitteen voi asentaa kaikenlaisiin silmälaseihin. Paljon älylaitteita käyttävä lapsi, jolla ei ole taittovirhettä, voi hyötyä sinistä valoa suodattavista laseista, joissa ei ole voimakkuuksia ollenkaan.

 

Asiantuntevat optikkomme auttavat myös lasten näköön liittyvissä kysymyksissä. Tervetuloa juttelemaan! Yhteystiedot >>>

Malmi Ogeli